V Údolí smrti sa bojovalo ako za čias druhej svetovej vojny

08.10.2006 Svidník

Kružlová/Svidník 7. októbra (TASR) - Priblížiť verejnosti boje z čias druhej svetovej vojny a Karpatsko-dukliansku operáciu bolo cieľom rekonštrukcie bitiek ...
Kružlová/Svidník 7. októbra (TASR) - Priblížiť verejnosti boje z čias druhej svetovej vojny a Karpatsko-dukliansku operáciu bolo cieľom rekonštrukcie bitiek členov Klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Čiech a Poľska, . Podujatie sa dnes uskutočnilo v Údolí smrti v katastri obce Kružlová vo Svidníckom okrese.

Dovedna 250 \"vojnových nadšencov\" zo spomínaných krajín predvádzalo širokej verejnosti ukážky najkrvavejšieho boja z čias Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá sa odohrala práve v spomínanom údolí. V ňom sa nachádza osadená vojenská technika, ktorá je výzvou pre budúce generácie, aby sa bránili myšlienkam vojenských konfliktov.
\"Bojovníci vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí reprezentovali nemeckých vojakov, slávnu Červenú armádu aj I. československý armádny zbor, predviedli ozajstné bojové umenie so všetkým, čo k vojne patrilo, \" uviedol pre TASR spoluorganizátor podujatia Pavol Sivák z Občianskeho združenia Chránime kraj pod Duklou. Dodal, že okrem starých obrnených transportérov sa Údolím smrti počas 1,5-hodinovej bitky preháňali mínomety, guľomety, \"sajtky\" a pod. Pravú bojovú atmosféru, ktorá u menších divákov vzbudzovala strach, dopĺňali pyrotechnické efekty.
V Údolí smrti sa zároveň uskutočnila aj prezentácia modernej bojovej techniky Ozbrojených síl SR. Hlavným organizátorom podujatia bol Klub vojenskej histórie z Košíc, Ministerstvo obrany SR a pod.
 

Vyberte región